ТВ-Чиркей

Украинское Новостное Информационное Агентство



Настанови з Корану, хадисів і переказів

 

«Захищайся від зла добром; той, хто має до тебе ворожі почуття, раптом перетвориться в твого друга »(сенс аята. Коран, 22: 96).

«Краще сказати добре слово і пробачити, ніж дати милостиню з докором» (Коран, 2: 263).

«Аллах не любить, коли вас обмовляють вголос, якщо тільки цього не робить той, кого пригнобили» (Коран, 4: 148).

«Скажи: про мій Господь, збільш мої наукові пізнання!» (Коран, 20: 114).

«Не говори батькам, що вони тобі набридли, і не кричи на них; говори з ними ввічливо і м'яко, опустивши на них крила милосердя, і проси: «О мій Господь, змилуйся над ними, вони проявляли до мене милосердя, виховуючи мене, коли я був маленьким!» (Коран, 17: 23).

«Пом'якшує, тоншає свій голос, самий противний голос - це голос осла» (Коран, 31: 19).

«Людина не скаже ні слова без того, щоб поруч з ним не було ангелів Ракіба і Атід (записуючих його слова)» (Коран, 50: 18).

«Скажи Моїм рабам, щоб вони говорили по-доброму, справді, шайтан сіє між ними чвари» (Коран, 17: 53). Цей священний аят закликає нас звертатися один з одним делікатно, вибираючи кращі слова.

«Мовчання означає кмітливість і надія на Аллаха, але мовчазних мало» (Хадіс *, переданий Дайламі і Байхакі).

* Хадіс - слова сказані пророком Мухаммадом (с. А. С.)

«Тому, хто збереже свою мову і статеві органи, я гарантую Рай» (Хадіс, переданий аль-Бухарі).

«А хіба не мова кидає людей на дно пекла?» (Ат-Тірмізі і Хакім).

«Віра раба не буде справжньої, поки серце не буде володіти істиною, і серце не буде на істинний шлях без істини мовою» (ат-Тірмізі).

«Більшість помилок людина робить мовою» (ат-Табрані і Байхакі).

«Найлегше поклоніння - мовчання і доброзвичайність» (ібн Абі ад-Дунья).

«Хай буде Аллах милостивий до тих, хто добрим словом придбав скарб і врятувався мовчанням» (Байхакі і ібн Абі ад-Дунья).

Пророк Сулейман сказав: «Якби мова була сріблом, то мовчання було б золотом».

«Зберігай свою мову від поганого, і тим самим будеш врятований від шайтана» (ат-Табарані).

«У віруючого мову слід за серцем (він думає, перш ніж говорити), а у лицеміра мову випереджає серце» (Хараіті).

«Краса Ісламу полягає у відмові від марного» (ат-Тірмізі).

«Щаслива людина, який роздає багатство, якого більше, ніж необхідно, і не займається зайвими розмовами» (Байхакі).

«Один чоловік каже слово, яким задоволений Аллах і не надає цьому великого значення. Через це слова людей в Судний день може придбати достаток Аллаха. Інший же говорить слово, яке викличе гнів Аллаха, і не надає цьому великого значення, але через це він може потрапити під гнів Аллаха »(ат-Тірмізі).

«Жодна група людей не заблукала після настанови Аллахом на шлях істини, крім як після початку конфлікту і сварок» (ат-Тірмізі).

«Найбільш ненависний для Аллаха той, хто упертий в суперечці» (аль-Бухарі).

«Добре слово теж милостиня» (Муслім).

«Зрозумійте! Пропали люди, які говорять безмежно багато і впадають у крайнощі »(хадис, переданий імамом Ахмадом).

«Рай заборонять для сквернослова» (хадис, переданий ібн Абі ад-Дуньей).

«Якщо двоє лають один одного - вони обидва кричущі, нападники один на одного шайтани» (хадис розповів Абу Давуд).

«Лаяти віруючого - нечестивість, вбити його - невіра» (хадис розповіли аль-Бухарі і Муслім).

«Проклятий той, хто лає своїх батьків» (хадис розповіли Ахмад і ат-Табарані).

«Лаяти своїх батьків означає лаяти батьків та інших, і підштовхувати людей лаяти своїх батьків».

«Найулюбленіше Аллахом діяння - поминання Аллаха так, щоб мова ніколи не висох, до самої смерті» (хадис розповіли ат-Тірмізі, Хакім, ібн Маджа, ібн Хаббан).

«Хто вірує не може бути проклинає» (хадис розповів ат-Тірмізі).

«Якщо один сказав іншому, що він невіруючий, то один з них неодмінно стане невіруючим. Якщо той, кого обмовили, насправді повірила, невіруючим стане той, хто говорить, що інший невіруючий »(хадис розповіли аль-Бухарі і Муслім).

«Згадуйте своїх померлих тільки добром» (хадис розповів Насаї).

«Я теж жартую, але і жартома кажу тільки правду» (хадис розповів ат-Тірмізі).

«Один кидає репліку, слово, щоб сміялися ті, хто поруч, тим самим він потрапляє в вогонь пекла на відстань більше, ніж до зірки Плеяда» (хадис, переданий аль-Бухарі і Муслімом).

«Якщо хто дорікне брата по вірі в гріху, в якому той покаявся, ця людина не помре, поки не вчинить такий же гріх» (хадис розповів ат-Тірмізі).

«Якщо людина, яка навіть здійснює намаз, дотримується посту і стверджує, що він мусульманин, володіє трьома недоліками: каже неправду, порушує договір, не виправдовує довіру, тобто він лицемір» (хадис розповіли аль-Бухарі і Муслім ».

«Брехливість - одна з дверей лицемірства» (хадис розповів ібн Адійюн).

«У Судний день Аллах не буде дивитись на торговця, який дає помилкову клятву» (хадис розповів Муслім).

«Примиряє людей, навіть якщо для цього доведеться брехати» (хадис розповів ат-Табарані).

«Є сімдесят два види лихварства. Найменше з них (по гріховності) подібно скоєння перелюбу зі своєю матір'ю. Лихослів'я ж, розмови за спиною брата по вірі, що порочать його - найбільше лихварство »(хадис, переданий ат-Табарані).

«Людину, яка за відсутності свого брата по вірі захищає від лихослів'я, Аллах звільняє від пекла» (хадис, переданий Ахмадом і ат-Табарані).

«Спокута за лихослів'я може бути благання про прощення гріхів того, про кого ти лихословив» (розповів хадис ібн Абі ад-Дунья).

«Пліткарі не увійде в Рай» (Хадіс розповіли аль-Бухарі і Муслім).

«Лицеміре в Судний день воскресне з двома вогняними особами» (хадис, переданий ат-Табарані).

Імам аль-Газалі (нехай буде свята його душа!) Сказав: «Може бути чотирьох типів: 1) тільки шкідливою; 2) тільки корисною; 3) змішаної, в якій є і користь і шкоду; 4) такий, від якої немає ні користі, ні шкоди.

Від мови, яка приносить тільки шкоду, необхідно відмовитися так само, як необхідно відмовитися і від мови, від якої є і користь і шкода, бо шкода перевищує користь. Також слід відмовитися і від мови, від якої немає ні користі, ні шкоди, так як вона даремно вбиває час. Вести слід лише розмови, які приносять тільки користь ».

Одного разу зустрілися царі Індії, Китаю, Риму і Персії. Один з царів сказав: «Я ніколи не сумував за невимовне, а сумував лише за сказане». Другий сказав: «Сказане слово панує наді мною». Третій сказав: «Я дивуюся тому, хто говорить, якщо мова обернеться проти нього, вона зашкодить йому, а якщо не зашкодить, то не принесе і користі». Четвертий сказав: «Мені легше відкинути невимовне слово, ніж сказане».

У Корані говориться:

لا خير في كثير من نجواهم إلا من أمر بصدقة أو معروف أو إصلاح بين الناس (النساء, 114)

Сенс: «Здебільшого користь приносить тільки мова, яка закликає до роздачі милостині, до добра і примирення людей» (Коран, 4: 114).

Дай Аллах нам силу відмовитися від непотрібної мови і вести тільки корисні розмови! Амін.

Автор: Курамухамад-хаджі Рамазанов

Гостиная Палермо


Гостиная Палермо


Отдых на Кипре


Отдых на Кипре. Где заняться виндсерфингом?


Аюрведические препараты


Аюрведические препараты