ТВ-Чиркей

Украинское Новостное Информационное Агентство



Суфійський Іслам

Іслам - це релігія, що проповідує покірність Всевишньому - Творцеві і Господу всього сущого, Владиці Судного дня. Всевишній в Корані говорить, що Він створив джинів і людей лише тільки для того, щоб вони поклонялися Йому. Це означає, що мусульмани повинні будувати все своє життя відповідно до Шаріату. Шаріат докладно описує, як мусульманину влаштувати своє життя, в ньому є приписи на всі випадки життя: правила молитви, прийому їжі, роботи, відпочинку, відносин з оточуючими, поведінки в тих чи інших ситуаціях і т. П., Аж до ранкового підйому і вечірнього відходу до сну.

Але, безсумнівно, краще, коли людина, навіть займаючись мирськими справами, весь час пам'ятає про Аллаха. Цьому вчить суфізм (тарикат, тасаввуф). Вчені Ісламу вважають, що ніщо зі створеного Аллахом не варте того, щоб займати наші думки, витісняючи думки про Нього. Один з найбільших дагестанських шейхів накшбандійского таріката Мухаммад-Афанді (нехай буде свята його душа!) Говорив: «Мирський діяльністю нехай займаються руки, але не серця».

Так що ж таке тарикат? Аліми стверджують: «Тарікат - це суть і основа Ісламу, це дорога, особливий шлях, якого дотримується прагне до пізнання Аллаха».

Мусульманин, який має знання про Іслам, ніколи не стане стверджувати, що суфізм раніше не існував або що він з'явився пізніше. Тому що на суфізм грунтується саме виникнення і початок Ісламу. Наука тасаввуф вимагає від мусульманина тренування свого тіла, мета якої - вироблення найкращих якостей особистості, відповідних приписів Всевишнього, а також очищення серця і тіла від усього негативного. Серце оберігає всі інші частини тіла від здійснення поганих діянь. Від ступеня вероубеждённості і чистоти серця залежить збереження частин тіла від недостойного. При виконанні обов'язкових приписів шаріату найбільш сильним засобом для очищення серця є поминання Всевишнього (зікр). Пророк Мухаммад (салляллаху аляйхі васаллям) навчив своїх сподвижників (асхабов) поминання Всевишнього (Зікр) за допомогою передачі його від серця до серця (Талкіна). Таким чином, ще з тих часів цей спосіб передачі зікри дійшов до нас.

У достовірному хадисі говориться, що Пророк (салляллаху аляйхі васаллям) передав своїм сподвижникам два способу вчинення зікри: колективний і індивідуальний. Сподвижник Шаддад (нехай буде задоволений ним Аллах) сказав: «Ми знаходилися поруч з Пророком (салляллаху аляйхі васаллям), і він запитав мене:« Чи є серед нас хтось сторонній (ще не прийняв Іслам)? ». Я відповів, що ні. Тоді Пророк (салляллаху аляйхі васаллям) велів закрити двері і вселив (Талкіна) всім зікр «Ля іляха ілляллах». Потім він промовив: «Господи! Ти направив мене з цими словами, і наказав мені повторювати їх, і обіцяв Рай того, хто буде вимовляти їх. Воістину, Ти вірний Своєму обіцянці ». Потім він віддав хвалу Господу і звернувся до нас: «Блага звістка для вас: Аллах простив вам гріхи!» З тих пір завжди існували люди, навчальні Зікр за допомогою навіювання (Талкіна), існують вони і сьогодні.

Існують також хадіси, що розповідають про навчання Зікр кожного окремо. Один з таких хадисів говорить: «Сподвижник 'Алі (нехай буде задоволений ним Аллах) попросив Пророка (салляллаху аляйхі васаллям) наставити його на шлях, найбільш наближує до Аллаха, найбільш доступний для людей і найбільш цінний перед Всевишнім. Тоді Пророк (салляллаху аляйхі васаллям) відповів: «І я, і ті пророки, які були до мене, не знали більш цінних слів, ніж« Ля іляха ілляллах ». Потім він додав: «Якщо все сім небес і всі сім земель поставити на одну чашу терезів, а на іншу поставити« Ля іляха ілляллах », то друга чаша переважить». Він також сказав: « 'Алі, Кінець Світу не наступить доти, поки на Землі буде хоча б одна людина, яка виголошує слово« Аллах ». 'Алі запитав його: «Про Пророк Аллаха! Як же мені вимовляти це слово? ». Тоді вони обидва закрили очі, і Пророк (салляллаху аляйхі васаллям) вселив Алі цей зікр ».

Інший спосіб вчинення зікри, при якому не задіяні мову і уста, а тільки серце, був переданий Пророком (салляллаху аляйхі васаллям) Абу Бакр ас-Сіддікі (нехай буде задоволений ним Аллах). Він отримав назву накшбандійского. Зікр, вимовний устами, переданий пророком (салляллаху аляйхі васаллям) сподвижникові 'Алі, називається шазалійскім. Аліми стверджують, що ці два види зікри є основою всіх тарикатов. Перераховані види зікри були отримані ангелом Джібрілем від Аллаха і навіяні (Талкіна) Пророку (салляллаху аляйхі васаллям). Після цього Пророк (салляллаху аляйхі васаллям) вселив його іншим. Він не говорив нічого від себе, від свого нафс або за своєю примхою, але передавав все, грунтуючись на одкровенні від Всевишнього і про це свідчить Коран. Зверніть увагу, Аллах відправляє до пророків з одкровеннями ангела Джабраїла. Хіба це означає, що Творець не міг без посередництва ангела Джабраїла передати Своїм посланцям знання і Писання? Нехай над цим задумаються ті, хто називає тарикат нововведенням. Якщо навіть тарикат і був би нововведенням, як можна засуджувати його, якщо, слідуючи йому, людина вдосконалює свій спосіб життя і характер, наближаючи його до способу життя і вподоби самого Пророка (салляллаху аляйхі васаллям).

Більшість алімів стверджують, що суфійської шлях обов'язковий, оскільки той, чия мета - жити, дотримуючись Шаріату, вдосконалюючись, пізнавати Всевишнього, не зможе обійтися без таріката, подібно до того, як шукач перлів не зможе досягти своєї мети, не пірнувши в море.

Неможливо побачити і розпізнати душу без її тілесної оболонки, бо душа - це божественна таємниця, яка належить прихованого від людини світу ( 'алям-уль-малякут). Наприклад, без душі тіло мертве. Навіть якщо це дуже здорове і сильне тіло, не позбавлене жодної необхідної для його існування частини, воно не може називатися повноцінною людиною, поки в ньому не буде душі. Якщо ж душу і тіло з'єднати в одне ціле, тоді вийде жива людина. При цьому часом навіть дуже слабкі, хворобливі і зовні покалічені люди приносять якусь користь. А яка ж користь від мертвого, хоча зовні здорового і досконалого тіла, в якому немає душі? Подібно до того, як без душі неможливо оживити тіло, так і для того, щоб оживити Шаріат, необхідний тарикат.

Тарікат служить Шаріату, прикрашає його і є інструментом, совершенствующим його. Для того, щоб очистити серце людини від хвороб, що перешкоджають наближенню до Всевишнього, таких як заздрість, вчинення діянь напоказ, бажання прославитися, любов до мирських благ і звеличення, а також інші заборонені діяння, необхідно шукати духовного наставника. У Корані і хадисах Пророка (салляллаху аляйхі васаллям) стверджується, що використання ліків для лікування згаданих вище хвороб і очищення серця від них є обов'язковим. Ці хвороби стануть причиною мук людини на Том світлі. Стверджується також, що той, хто не слідує за духовним наставником і не очищає своє серце, є не послухались Всевишнього і Його Пророка (салляллаху аляйхі васаллям), оскільки людина не в силах самостійно, без допомоги певних для цієї мети людей (АХЛ-уль-Иршад ) очистити своє серце від перерахованих вище хвороб.

Для переконливості до сказаного можна навести таку аналогію.

Духовний наставник, або просто устаз, подібний до агроному, який вирощує плодові дерева, періодично роблячи прополку, очищаючи поле від шкідливих бур'янів, каменів, забезпечуючи і збагачуючи їх необхідними добривами, поливаючи час від часу, для того щоб дерева зміцніли і виросли і, нарешті, стали плодоносити.

Таким же чином устаз виховує і свого мюрида, постійно вказуючи йому правильний шлях, позбавляючи і очищаючи його серце від негативних якостей і виховуючи в ньому позитивні якості. В цьому і полягає сенс виховання. Саме тому недруги Ісламу основний упор в своїй ідеології роблять на боротьбу з тарикатом, його шейхами і їх послідовниками. Вони розуміють, що, руйнуючи шлях, що веде до Іхсанов, знищують саму релігію.

Явна і відкрита багатовікова боротьба з Ісламом не увінчалася успіхом. Тому що, якщо навіть зрубати стовбур дерева, то коріння дадуть нові пагони. А новоявлені емісари, розповсюджувачі так званого «істинного» або «чистого» Ісламу (ваххабіти) подібні до тих садівникам, які обкопують дерева, ретельно доглядаючи за ними, але при цьому поливають їх сірчаною кислотою, яка губить всю внутрішню систему, щоб дерева ніколи не плодоносили .

Існують різні шляхи таріката. У кожному з них існують особливі завдання (Вірд), способи навчання, які повинні відповідати їх опису в книгах таріката. У кожного суфійського шляху існують свої імами, подібно до того, як існують імами мазхабов Шаріату. Наприклад, імамом накшбандійского таріката є Мухаммад ан-Накшбанді аль-Бухарі, імамом шазалійского таріката - Абу аль-Хасан аш-Шазілі, імамом кадірійского таріката є 'Абд-уль-Кадір Гілані, зухдійского таріката - аль-Газалі і т. Д.

Назва тарикатов можуть змінюватися. Наприклад, накшбандійского тарикат спочатку називався сіддікскім, бо після Пророка (салляллаху аляйхі васаллям) першим цей шлях продовжив Абу Бакр ас-Сиддик. Потім цей тарикат став називатися тайфурійскім. Назва накшбандійского тарикат остаточно закріпилася за ним, ставши поширеним в наш час, хоча пізніше його називали і халідійскім, і махмудійскім.

Кожен тарикат повинен мати ланцюжок наставників, починаючи з самого Пророка (салляллаху аляйхі васаллям) і закінчуючи останнім живим носієм цього вчення - шейхом. Для тих, хто береться навчати тарикату, найважливішим вимогою є приналежність до цієї ланцюжку. Сенс слова «Сильс» (ланцюг) полягає в тому, що всі ланки цього ланцюга безупинно пов'язані один з одним.

Щоб пояснити, наведемо приклад: для того, щоб в наші будинки надходило електрику, необхідно, щоб спочатку воно надійшло на загальний трансформатор, а вже звідти відбувається його розподіл по домівках. При цьому трансформатор, в свою чергу, необхідно підключити до електростанції. Тільки в цьому випадку домашні електроточки - лампочки, розетки, вимикачі і т. Д., Якщо вони в справному стані, з волі Аллаха, будуть отримувати електрику, і будинок буде висвітлений. Саме цей приклад ми мали на увазі, кажучи про особливий шлях (тариката). Як ми вже підкреслили, незважаючи на те, що шляхів таріката багато, мета у всіх одна - пізнання Аллаха. Наприклад, щоб здійснити паломництво до святих місць, одні летять на літаках, інші їдуть автобусами, треті - на легкових машинах, деякі відправляються пішки і т. Д. Кожен відправляється в дорогу відповідно до своїх можливостей і визначеним йому Аллахом шляхом. Але яким би шляхом вони туди ні дісталися, мета у всіх одна - вчинення обов'язкового паломництва. Так само і у тарікатскіх напрямків мета одна - прагнення до пізнання Всевишнього і тільки.

Шаріат - це закони Аллаха і правила служіння Йому, які Всевишній довів до людства через пророків і послані їм одкровення в Писаннях. Якщо ж говорити про різницю між Шаріатом і тарикатом, то, воістину, вони є одним і тим же, і різниці між ними як такої немає. Тарікат це основа Ісламу. Безсумнівно, що Шаріат - це слова, то, що проголошується устами; тарикат - це дотримання тілом того, що проголосили уста; хакикат - це стан душі, яке виникає в результаті з'єднання Шаріату і таріката; пізнання Аллаха (ма 'рифа) є основною метою служіння Йому, пізнання Аллаха за допомогою істинних знань. Обмивання і очищення, відповідно до Шаріату, здійснюється водою, в разі її відсутності - землею (таяммум). У тариката ж обмивання здійснюється за допомогою оберігання свого нафс від проходження за пристрастями. А в хакикаті обмивання здійснюється шляхом очищення серця від всього, крім Аллаха.

З усього цього випливає, що для того, щоб чиниться нами намаз став справжнім, в ньому повинні з'єднатися воєдино Шаріат, тарикат і хакикат. Все це говорить про тісний зв'язок між Шаріатом і тарикатом в служінні Всевишньому.

Абдурахман Алієв

Гостиная Палермо


Гостиная Палермо


Отдых на Кипре


Отдых на Кипре. Где заняться виндсерфингом?


Аюрведические препараты


Аюрведические препараты