ТВ-Чиркей

Украинское Новостное Информационное Агентство



У чому полягає сенс слів шахади?

Сенс першої частини шахади [1] полягає в тому, що ви, маючи тверді переконання і підтверджуючи їх своїми діяннями, устами і всім своїм серцем, щиро   хвалите тому, що Той, Хто кому ви справді зобов'язані поклонятися, і нікому крім Нього, це - Єдиний Бог - Аллах. Пізнавати Всевишнього Аллаха істинним чином, соромитися проявити неповагу до Нього, боятися Його гніву, бути смиренним перед Ним і покірним у всьому, молити Його, слідувати Його волі, дотримуватися приписів і стовпи Ісламу, - все це є поклонінням і служінням ( 'Ібадов) Всевишньому Аллаху.

Суть другої частини шахади полягає в наступному. Необхідно бути переконаним і вірити в те, що Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) народився в Мецці, що його батька звали Абдуллою, мати Аміною і що він зробив переселення (Хіджра) з Мекки в Медіну, де помер і де знаходиться його могила. Необхідно також вірити, що Мухаммад (мир йому і благословення) посланий Всевишнім до всього людства з місією призову до єдинобожжя. Не було і немає людини більш щирого і більш правдивого, ніж він, не сказав за все своє життя нічого, крім істини і правди. Він був посланий в якості останнього Посланника і Пророка до всіх народів, джинам і навіть ангелам. Слідувати за ним Всевишній зобов'язав всі народи землі, а заперечувати його посланничество - заборонив. Віра того, хто заперечує посланницької і пророчу місію Мухаммада, не береться Творцем. Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) є найкращим з творінь Всевишнього. Любов до нього - це встановлена Аллахом обов'язок для всього людства. Він був першим з усього створеного, незважаючи на те, що його пророча місія стала останньою. Таким чином, він є завершальною ланкою в пророчою ланцюга - «Печаткою пророків» ( «хатах уль-Анбія '») [2], і після нього не буде більше посланників з новою релігією, що скасовує його релігію, аж до кінця світу. Він цілком і повністю виконав покладену на нього пророчу місію і доніс до людей усе, що було зазначено йому Всевишнім. Пророк Іса u (Месія) буде знову посланий на землю, і він також буде поширювати його закон (аш-шари 'а) [3]. Всевишній Аллах особливим чином звеличив Мухаммада (мир йому і благословення), удостоївши його нічного вознесіння на небеса (аль-ісра 'уа-ль-ми' радж) [4] і подарувавши йому ім'я Хабіб ( «Коханий», «Улюбленець»). Мусульманин, який відвідав ар-Равза аш-Шаріф [5], обов'язково удостоюється заступництва Пророка (мир йому і благословення) з волі Аллаха. А тому, хто скаже слова благословення Пророку (мир йому і благословення) (салават) один раз, Всевишній Аллах віддасть в десятикратному розмірі. Пізнання Пророка (мир йому і благословення) є засобом пізнання Аллаха. Він служить дзеркалом для кожного, хто обрав шлях, що веде до пізнання Творця.

Нехай надасть Всевишній Аллах по милості Своїй таку віру і переконаність всій мусульманській уммі! Амінь, Аллах! О Аллах!

Не визнавати хоча б одного хадиса [6] або не слідувати хоча б одному з хадисів Пророка (мир йому і благословення) після того, як достовірність його підтверджена мусульманськими вченими (імамами хадисів), означає не слідувати за самим Пророком (мир йому і благословення) . Так вбереже нас Всевишній від подібного! Творець особливо виділив Пророка (мир йому і благословення), наділивши його здатністю вимовляти короткі, мудрі і глибокі за змістом мови. Ніхто не може знати суті Корану і хадисів Пророка (мир йому і благословення), крім людей певного рівня релігійних знань. Справжнім для нас є той сенс, який розкривають тлумачі Корану (муфассіри) і хадисів (мухаддіса) в своїх тлумаченнях (Тафсир). Якщо хтось намагається поодинці, покладаючись лише на свої власні знання і на самого себе, давати тлумачення, той ризикує впасти в оману. Так вбереже нас Всевишній Аллах від подібних тлумачень і тлумачів! Наш Пророк (мир йому і благословення) НЕ вигадав сам жодного слова і не сказав від себе нічого. Він говорив тільки те, що йому посилав Всевишній через одкровення. Аллах відкрив йому всі знання, які принесли користь уммі, і не залишилося нічого, що Пророк (мир йому і благословення) не передала б людям щодо цього світу і світу життя вічного.

[1] Шахада - засвідчення про сповідання мусульманської релігії: «Я свідчу, що немає ніяких інших божеств, крім Єдиного Бога, і що Мухаммад - Його Пророк і Посланник».

[2] Пророк Мухаммад був посланий до людей з досконалою релігією, чого не було дано попереднім пророкам. Його місія як Пророка і Посланника з'явилася останньої, повної і остаточної.

[3] Аш-шари 'а ( «прямий, правильний шлях») - релігійний закон, приписи, встановлені в якості обов'язкових для виконання віруючими мусульманами.

[4] Нічна подорож з Мекки в Єрусалим і вознесіння на небеса.

[5] Місце поховання Пророка (мир йому і благословення) в Мединській мечеті.

[6] Хадіс - переказ про висловлюваннях, діях і способі життя Пророка Мухаммада (мир йому і благословення).

Саїд-Афанді аль-Чіркаві «Скарбниця благодатних знань»

Гостиная Палермо


Гостиная Палермо


Отдых на Кипре


Отдых на Кипре. Где заняться виндсерфингом?


Аюрведические препараты


Аюрведические препараты