ТВ-Чиркей

Украинское Новостное Информационное Агентство



Значення і користь намазу

Значення і користь намазу

Як відомо, Іслам складається з п'яти стовпів:

1. Шахада - свідоцтво того, що немає божества крім Аллаха і Мухаммад (мир йому і благословення) Його Посланник.

2. П'ятиразовий намаз.

3. Захід.

4. Пост в місяць Рамазан.

5. Хадж.

Після проголошення шахади, що означає прийняття Ісламу, основний і найважливішим обов'язком для людини є вчинення намазу. Вчинення намазу є ознакою віри в Аллаха і поклоніння Йому.

У хадисі Посланника Аллаха (мир йому і благословення) сказано: «Намаз - це опора релігії». «Впаде релігія того, хто залишить намаз», говориться в cсвященном хадисе.

Регулярне вчинення намазу є основоположним вимогою Ісламу, без якого людина не може виконати свою основну обов'язок перед Богом і напевно втратить найважливішого і дорогоцінного в житті - усвідомлення і відчуття своєї зв'язку з Всевишнім. П'ять проміжків часу, в які слід здійснювати намаз, відповідають п'яти частинах діб. Це світанок, полудень, післяобідній час, кінець дня і ніч. Намаз - це діалог людини з Творцем, регулярність якого періодично, вдень і вночі нагадує людині про Всевишнього.

Про зобов'язання здійснення намазу сказано в Корані і хадісах Пророка Мухаммада (мир йому і благословення). Коли Посланника Аллаха (мир йому і благословення) запитали про найкращий діянні, він відповів, що це своєчасно досконалий намаз.

Посланник Аллаха (мир йому і благословення) говорив, що намаз - це ключ до Раю, і що намаз є для Аллаха найулюбленішим діянням Його раба після увірування. Якщо було б що-небудь краще в служінні Йому, то ангели теж займалися б цим. Серед ангелів є роблять поясний уклін (руку), земний уклін (сажда), що стоять і сидять, т. Е вчиняють всі дії, які ми здійснюємо в намаз.

У хадисі говориться, що ангел Джабраїл (мир йому) здійснював двухракаатний намаз протягом сорока тисяч років. Після цього Аллах сказав йому, що двухракаатний намаз, здійснений людиною з громади (умми) Мухаммада (мир йому і благословення), дорожче для Нього, ніж цей намаз. І це - через звеличення Аллахом нашого Пророка (мир йому і благословення).

Чому ж намаз має таке велике значення? Секрет цього криється в звеличуванні його Самим Аллахом. Відомо, що всі канони Шаріату, всі діяння, передбачені Ісламом, були доведені до нас Пророком (мир йому і благословення), а він, у свою чергу, отримав їх від ангела Джабраїла (мир йому), який був посередником між Аллахом і Пророком ( мир йому і благословення). Особливістю намазу є те, що Всевишній, покликавши до себе в ніч Вознесіння (Міраж) Посланника (мир йому і благословення), Сам, без посередників, обдарував нашого Пророка (мир йому і благословення) і його громаду (умму) цим цінним подарунком. Тому Посланник Аллаха (мир йому і благословення) і його сподвижники ставилися до намазу з великою відповідальністю. Намаз - це особливе спілкування із Всевишнім. Якщо перед зустріччю з якимось впливовим людиною ми відчуваємо хвилювання, радість, старанно готуємося до неї, то, уявіть, як ми повинні готуватися до зустрічі з Володарем всього сущого - Всевишнім Аллахом?

Неувага і байдужість до релігії, що існує в даний час, не потребує описі. Що говорити, коли нехтують таким найважливішим справою, як намаз, про який в Судний день запитають в першу чергу, і який є в релігії другим за значимістю після увірування. Але все-таки є надія, що на людей з чистим, непомутненним розумом, іншааллах, вплинуть слова Посланника Аллаха (мир йому і благословення).

У хадисі Пророка (мир йому і благословення) сказано, що людина, що здійснює п'ятикратний намаз, подібний до того, хто купається п'ять разів на день в річці, що протікає біля його будинку. Подібно до того, як купання очищає тіло, так і намаз, виконаний належним чином, очищує людину від гріхів. Аллах в Корані говорить, що воістину намаз утримує людину від непристойного і забороненого.

Намаз та інші види поклоніння є стримуючими факторами від попадання в гріхи, і тут головне - як відбувається намаз, з якою старанністю виконуються всі його вимоги.

Коли людина протягом дня п'ять разів стоїть перед Творцем, спілкуючись з Ним, каючись в гріхах, соромлячись неправедних вчинків, просячи про допомогу, то він отримує величезний духовний заряд, і це застерігає його від здійснення гріховного.

Намаз - це велика милість Аллаха. Звертатися до Аллаха, вступивши в намаз, під час тривог і турбот - це поспішати до Його Милості. Коли Милість Аллаха приходить на допомогу, тоді не залишається причин для переживань. Відомо безліч прикладів з життя Посланника Аллаха (мир йому і благословення), пов'язаних з цим.

У хадисі говориться, що коли дув сильний вітер, Посланник Аллаха (мир йому і благословення) відразу входив у мечеть і не виходив, поки вітер не вщухав. Також під час сонячних і місячних затемнень Пророк (мир йому і благословення) здійснював намаз-сунна. Сподвижники Посланника Аллаха (мир йому і благословення) розповідали, що завжди, коли члени його сім'ї потрапляли в скрутне становище, він звелів їм здійснювати намаз.

Таким же чином надходили і його сподвижники, які намагалися походити на Пророка (мир йому і благословення).

Сподвижник Пророка (мир йому і благословення) Ібн Аббас (нехай буде задоволений ним Аллах), будучи в подорож, отримав звістку про смерть свого сина. Тоді він зліз з верблюда і зробив двухракаатний намаз, потім прочитав дуа і сказав: «Я зробив те, що Всевишній наказав нам у Своїй книзі. Адже в Корані сказано, щоб ми шукали допомоги Аллаха з терпінням і молитвою ».

Посланник Аллаха (мир йому і благословення) говорив, що всі попередні пророки (мир їм усім) під час негараздів теж зверталися Аллаху, роблячи намаз. У хадисі Пророка (мир йому і благословення) сказано, що коли хто-небудь потрапить в біду або нужду, нехай зробить грунтовно обмивання і виконає намаз в два ракаата, віддасть хвалу Аллаху, потім попросить благословення Його Посланника (мир йому і благословення) і в наприкінці звернеться з проханням до Всевишнього.

Насправді важко охопити всі висловлювання Пророка (мир йому і благословення), що стосуються важливості намазу і розповідають про прощення Аллахом тих, хто робить його.

У намаз приховано багато користі, описати яку в одній проповіді неможливо. Але, звичайно, у людини, що здійснює намаз, в першу чергу повинно бути намір слідувати велінням Аллаха і отримати Його достаток. У хадисі говориться, що воістину все діяння розглядаються за наміром. Наскільки ж безмежна милість Аллаха, що дав нам намаз, який вбирає в себе стільки корисного в цьому світі і вічні блаженства Раю!

Гостиная Палермо


Гостиная Палермо


Отдых на Кипре


Отдых на Кипре. Где заняться виндсерфингом?


Аюрведические препараты


Аюрведические препараты